نفقه

خانه / مقاله

همانطور که میدانید یکی از وظایفی که بر عهده ی مرد است،پرداخت نفقه به زن و فرزندان خود میباشد.که مقررات شرعی و قانون مدنی نیز آن را تصدیق میکند. ودر صورت عدم پرداخت ،زن میتواند تقاضای تعقیب کیفری شوهر را درخواست نماید.ما در این مقاله سعی داریم که درباره این موضوع و میزان آن و انواع آن اطلاعاتی در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.

نفقه چیست؟

یکی از لازمه های ادامه زندگی تامین هزینه های مربوطه میباشد.همانطور که گفتیم تامین نفقه زن و فرزند بر عهده ی مرد میباشد.نفقه ریشه کلمه انفاق به معنای هزینه و خرج میباشد و در اصطلاح حقوقی به معنای تامین هزینه های زن و فرزندان و مایحتاج زندگی میباشد.

انواع نفقه

نفقه به طور کلی به دو دسته نفقه زوجه و اقارب تقسیم میشود که ما هرکدام به طور مختصر و مفید توضیح می دهیم.

  • نفقه زوجه

همانطور که قبلا گفتیم نفقه زوچه شامل تمام هزینه های مایحتاج زندگی،خورد و خوراک، پوشاک،خانه که متناسب با وضعیت زن است،میباشد.بر اساس قانون مدنی ایران و فقه اسلامی،پرداخت نفقه متناسب با وضعیت زن است نه همسرش،به عنوان مثال اگر زن قبل از ازدواج و در خانه پدری خدمتکار داشته،مرد موظف به گرفتن خدمتکار برای زن میباشد.

گرفتن نفقه زوجه و موانع آن

بر اساس ماده 1102 قانون مدنی زوجه پس از تاریخ خواندن خطبه عقد نکاح به طور کامل تا زمانی که مرد سرپرست خانواده است،مستحق گرفتن نفقه میباشد و پس از باطل شدن عقد،مرد تکلیفی به پرداخت آن،ندارد.همچنین در ماده 1108 قانون مدنی آمده است،درصورتی که زن از انجام وظایف خود امتناع کند یا عدم تمکین نماید،مستحق گرفتن نفقه نمیباشد.

به این نکته توجه کنید به موجب ماده .1085. در صورتی که زن مهریه عندالمطالبه داشته باشد میتواند تا زمانی که مهریه خود را نگیرد از انجام کارهای زناشویی امتناع کند.

گرفتن نفقه زوجه پس از پایان نکاح

همانطور که در بالا گفتیم پس از انحلال نکاح شوهر ملزم به پرداخت نفقه نیست،مگر در صورتی که طلاق رجعی بوده باشد.قانون مدنی در ماده .1109.،زنی را که به صورت طلاق رجعی از همسرش جدا شده است را در زمان عده مستحق نفقه میداند.همچنین به این نکته توجه کنید در مواد.1121. و .1122. قانون مدنی آمده است،زن در صورت وجود عیوب در شوهر خویش میتواند نکاح خود را باطل کند اما بداند که دیگر حق گرفتن نفقه را ندارد.

نفقه زوجه در ازدواج موقت

در ازدواج موقت شوهر ملزم به پرداخت نفقه نمیباشد،اما در قانون مدنی در .ماده 1113. اینگونه بیان کرده،در صورتی که پرداخت نفقه در عقد شرط شده باشد،مرد موظف به پرداخت آن میباشد.

انواع ضمانت های اجرا نفقه زوجه

1-ضمانت اجرای مدنی: به موجب .قانون 1111. قانون مدنی در صورتی که مرد از پرداخت نفقه امتناع کند،زن میتواند به دادگاه رجوع کند.دادگاه مقدار آن را معین و شوهر را محکوم به پرداخت میکند.در صورتی که مرد بازهم نسبت به پرداخت آن امتناع کند،زن میتواند براساس مواد 1112 و 1129 طلاق بگیرد.

2-ضمانت اجرای کیفری:در ماده قانون حمایت از خانواده در سال 1391 اینگونه آمده است که اگرمرد با داشتن وضع مالی خوب،نفقه را در صورت تمکین زن ندهد به حبس تعزیری درجه شش محکوم میشود.منظور از حبس تعزیری درجه شش این است که مرد در صورتی که شکایت توسط زن صورت گیرد بین شش ماه تا دو سال حبس میشود.

خدمات الکترونیک قوه قضاییه: https://resultcase.adliran.ir/

  • نفقه اقارب

1-اقارب نسبی:

به اقاربی از نسل یک دیگرند میگویند.مانند پدر و مادر و فرزند که به آن اقارب خط مستقیم گفته میشود. اقارب شخص  با جد را خط مستقیم صعودی.اقارب شخص با نوادگان خود را اقارب خط مستقیم نزولی میگویند.همچنین اقارب به دلیل دارا بودن نسل مشترک مانند خواهر یا برادر به آن خط اطراف گفته میشود

2-اقارب سببی:

این اقارب پس از ازدواح صورت میگیرد. به این صورت که پس ازعقد نکاح،زن و شوهر نسبت به هم اقارب سببی حساب می آیند.

3-اقارب رضاعی:

به قرابتی گفته میشود که پس از شیر خودن طفل توسط یک زن به غیراز مادر که تحت شرایط معیینی به وجود می آید.

نفقه خط مستقیم نزولی(اولاد)

به موجب ماده 1199 قانون مدنی در این موضوع به ترتیب به عهده:1-پدر 2- اجداد پدری 3-مادر 4- اجداد مادری

نفقه خط مستقیم صعودی(پدرومادر و اجداد)

قانون مدنی در .ماده 1200. در باره آن بیان میکند که پرداخت آن بعد از فوت پدر برعهده ی فرزند اول است.درصورتی که فرزند اول توانایی پرداخت نداشته باشد،پرداخت آن بر عهدی اولاد اولش(نوه) میباشد.

انواع ضمانت های اجرای نفقه اقارب

1-ضمانت اجرای مدنی: کسی که مستحق نفقه میباشد میتواند از شخص ملزم به پرداخت نفقه در صورتی که از پرداخت آن امتناع کند شکایت کند.به موجب .ماده 1205. شخص در صورتی که ملزم به پرداخت نفقه نباشد،از اموال منفق در اختیار واجب النفقه قرار میدهد.

2-ضمانت اجرای کیفری: در .ماده 53. قانون حمایت از خانواده در سال 1391 اینگونه آمده است که اگرپرداخت کننده نفقه و با داشتن وضع مالی خوب،نفقه اقارب خود را ندهد.حبس تعزیری درجه شش محکوم میشود.منظور از حبس تعزیری درجه شش این است که مرد در صورتی که شکایت توسط زوجه صورت گیرد بین شش ماه تا دو سال حبس میشود.

و در آخر میتوانید  از وکلای مجرب موسسه ثبتی-حقوقی غدیر استفاده نماید.وکلای موسسه ی ما با سالها تجربه آماده خدمت رسانی به شما زوجه عزیز میباشند.

همچنین گرفتن وکیل مزایایی نیز به همراه دارد.این مزایا عبارت انداز:

1-وکیل خبره میتواند در صورت نیاز، حکم جلب مرد را بگیرد.

2-وکیل خبره میتواند درصورت عدم پرداخت، طلاق زن را بگیرد.

3-با گرفتن وکیل دیگر نیاز به حضور فیزیکی زن و مرد در مراحل پیگیری نیست.

09129359028

جهت تماس کلیک کنید

 

به اشتراک بگذارید:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خدمات برند

نیاز به مشاوره دارید؟

پیمایش به بالا