انحصار وراثت

خانه / مقاله

همانطور که مستحضر هستید یکی از موضوعات جنجال برانگیز که عموما باعث ایجاد تنش بین اعضای خانواده بعد از مرگ میشود،انحصار وراثت میباشد.ما در این مقاله سعی داریم به شما دوستان عزیز مطالب مفیدی درباره آن توضیح دهیم.همچنین میتوانید در صورت نیاز با موسسه ثبت غدیر تماس حاصل کرده و مسائل خود را با کارشناسان حقوقی غدیر درمیان بگذارید.

تعریف ارث

ارث یه طور کلی به معنای انتقال هرحقوقی از متوفی به ورثه او میباشد.چه حقوق مادی مانند ثروت و چه غیر مادی مانند حق سهامدار یک شرکت.

چه کسانی از لحاظ قانون، وارث به حساب می آیند؟

به موجب ماده 862 قانون مدنی،وراث به هر شخصی که دردرجه نخست،پدر و مادر،اولاد و اولاد اولاد گفته میشود و بر اساس مواد 913،927،938،941 زوج و زوجه خارج از طبقات سه گانه ارث،سهم خودشان را از همدیگر میبرند و همچنین طبق ماده 863 وجود هر طبقه قبلی مانع ارث بردن طبقات دیگر میشود.به طور مثال با وجود فرزند یا والدین در طبقه اول ارث،طبقات دیگر مثل خواهر،برادر،عمو و عمه،خاله و دایی ارث نمیبرند.طبقات ارثی به شرح زیر میباشد:

  • طبقه اول

درجه یک:مادر،پدر،فرزندان

درجه دو:نوه(اولاد اولاد)

  • طبقه دوم

درجه یک:خواهر،برادر،اجداد

درجه دو:فرزند خواهر و برادر و پدرها و مادرهای پدربزرگ ها و مادربزرگ ها

  • طبقه سوم

درجه یک:دایی،خاله،عمه و عمو

درجه دو:اولاد دایی،خاله،عمه و عمو

سهم هر کدام وراث در انحصار وراثت؟

سهم ارث برای زن وشوهر:
  • سهم ارث زن:در صورتی که متوفی فرزند داشته باشد 1/8 ودرغیر این صورت1/4 . توجه کنید که گرفتن مهریه قبل از تقسیم اموال صورت میگیرد و ربطی به ارث ندارد زیرا مهریه دین و حق زوج به زوجه میباشد.
  • سهم ارث مرد:در صورتی که متوفی فرزند داشته باشد 1/4 ودرغیر این صورت 1/2
  • سهم ارث مادر:در صورتی که متوفی فرزند یا خواهر و برادر داشته باشد 1/6 ودرغیر این صورت 1/3
  • سهم ارث پدر:در صورتی که متوفی دارای فرزند باشد 1/6
سهم ارث برای خواهر و برادر
  • سهم ارث خواهر:در صورتی متوفی یک خواهر از پدرومادر مشترک داشته باشد 1/2 و اگر بیش از یک خواهر 2/3
  • سهم ارث خواهر و برادر در صورتی از مادر مشترک و متوفی جد مادری نداشته باشد:اگر متوفی یک برادر یا خواهر داشته باشد 1/6 و اگر خواهر و برادر بیش از یک نفر داشته باشد 1/6
سهم ارث برای فرزندان

در صورتی که متوفی پدر یا مادر نداشته باشد سهم دختر و پسرش به صورت زیر میباشد:

  • اگر متوفی یک فرزند داشته باشد،تمامی ارثش به او میرشد
  • اگر متوفی بیش از یک فرزند داشته باشد و همچنین همه ی اولاد او همجنس باشند،ارثش بین آنها به صورت مساوی تقسیم میشود.
  • اگر برعکس مورد بالا،تعدادی پسر و تعدادی دختر،پسر دوبرابر دختر ارث میبرد.

آیا زن یا شوهرپس از طلاق ازیک دیگر ارث میبرند؟

در قانون مدنی، ماده 943 اینگونه بیان شده است که،اگر مرد،همسرش رابه صورت طلاق رجعی مطلقه کند و هر یک از آنها قبل از تمام شدن تاریخ عده بمیرد،از یکدیگر ارث میبرند.و اگرهر یک از آنها بعد از تمام شدن تاریخ عده بمیرند یا طلاق بائن باشد دیگر از هم ارث نمیبرند.دلیل آن هم این است که در طلاق رجعی،قانون و شرع رابطه زناشویی و زوجیت را باطل نمیداند ولی در طلاق بائن رابطه زوجیت از بین و در نتیجه رابطه ارثی نیز از بین میرود.

 

انحصار وراثت چیست؟

انحصار وراثت

انحصار وراثت به معنای معلوم کردن تعداد وراث که توسط مراجع مربوطه صورت میگیرد و مشخص میشود که پس از فوت چه کسانی از ارث بهره مند میشود.

به این نکته مهم توجه کنید که پس از فوت،تا زمانی هزینه ی دفن و کفن متوفی و بدهی های آن پرداخت نشود،کسی حق تصرف در اموالش را ندارد و پس از تعیین تکلیف این موضوع،باقی مال متوفی بین وراث تقسیم میشود.همچنین تقسیم اموال تا زمانی که به صورت رسمی ورثه مشخص نشود انجام نمیگیرد.

فرایند انحصار وراثت چگونه است؟

انحصار وراثت باید مراحل مختلف قانونی را طی کند تا به نتیجه برسد و وراث پس از گذراندن این مراحل میتوانند اموال را بین خودشان تقسیم کنند.این مراحل به شرح زیر است

  • اخذ فرم مخصوص انحصار وراثت

در مرحله اول وراث باید فرمی مخصوص را از شورای حل اختلاف بگیرند و مشخصات کامل و نسبتشان با متوفی،که ازاموال ارث میبرند را یادداشت کنند.

  • تایید وراث

وراث باید به دفتر اسناد رسمی مراجعه کنند و فرم دریافت شده از شورای حل اختلاف،گواهی فوت،اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی خودشان را به همراه شهادت دو شاهد که وراث را میشناسند،ارائه دهند.درآخر وراث به صورت رسمی در فرم مخصوص دفتر اسناد رسمی تایید شده و این فرم باید به شورای حل اختلاف تحویل داده شود.

  • پرداخت مالیات برارث

یکی از مدارک مهم برای اخذ گواهی انحصار وراثت، رسیدی است که اداره دارایی به وراث ارائه میدهد.این رسید،تایید اداره دارایی برای پرداخت مالیات بر ارث میباشد که توسط یکی از وراث با مراجعه به اداره دارایی صورت میگیرد.

  • مراجعه به شورای حل اختلاف

پس از اخذ مدارک کافی و قانونی جهت انحصار وراثت،یابد مدارک به شورای حل اختلاف ارائه داده شود،این مدارک عبارت اند از:

1-فرم مخصوص انحصار وراثت

2-اصل و کپی شناسنامه وراث و گواهی فوت متوفی

3-کپی برابر اصل عقدنامه همسر متوفی

4-دادخواست گواهی انحصار وراثت

5-رسید گواهی مالیاتی از اداره مالیات

توجه داشته باشید لزومی به حضور همه ی وراث نیست.

  • ثبت اگهی در روزنامه کثیرالانتشار

پس از گذراندن مراحل فوق و ارائه ی مدارک به مراجع قضایی،یکی از وراث باید آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار قرار دهد تا اگر متوفی،وارث دیگری دارد،پس از مشاهده به دادگاه مراجعه کند.درصورتی که یک ماه پس از درج اگهی شخصی مراجعه نکند،گواهی انحصار وراثت صادر میشود.

پس از صدور گواهی،دو گروه میتوانند نسبت به صدور آن اعتراض کنند:

1-گروه اول کسانی هستند که به تصمیم دادستان قضایی که تشخیص داده است متوفی،وارث دیگری ندارد و آگهی درج شده در روزنامه از ریشه بی اساس است،اعتراض کنند.

2-گروه دوم کسانی هستند که اعتقاد دارند باید نامشان به عنوان وارث درج شود ولی همچین اتفاقی رخ نداده است.

  • تقسیم ارث

اخرین مرحله تقسیم ارث است. پس از قطعی شدن گواهی مذکور،وراث میتوانند با داشتن این گواهی اقدام به تقسیم اموال متوفی کنند.

 و در آخر لازم به ذکر است مسائلی مانند انحصار وراثت که پیچیدگی خاص و نکات قانونی دارد.پس بهتر است برای تسریع در روند پرونده و گرفتن گواهی از یک وکیل خوب و خبره استفاده کنید.گرفتن وکیل در این زمنیه میتواند مزایای زیادی وراث داشته باشد.

ویژگی داشتن وکیل در اخذ گواهی انحصار وراثت

1-زمان کمتری صرف اخذ گواهی انخصار وراثت میشود.

2-دیگر نیاز به حضور وراث در دادگاه نیست.

3-وکیل توانایی معرفی کردن اموال ناشناخته شده ی متوفی را دارد.

4-وکیل توانایی مشخص کردن سهم هر یک از وراث از ماترک متوفی را دارد.

همچنین موسسه ثبتی-حقوقی غدیر،با سال ها سابقه درخشان و موفق شدن در پرونده های قضایی سال های اخیر و ارائه مشاوره های تخصصی در حوزه های مختلف حقوقی مانند انحصار وراثت آماده خدمت به شما دوستان عزیز میباشد.با اعتماد به وکلای خبره موسسه ما(ثبت غدیر) میتوانید از ضایع نشدن کامل حقوق قانونی خود اطمنیان خاطرحاصل کنید.

02188917130

09129359028

کلیک کنید

به اشتراک بگذارید:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خدمات برند

نیاز به مشاوره دارید؟

پیمایش به بالا